Anders Roed
Helgesvej 12
8230 Åbyhøj
Indehaver af rådgivningsfirmaet roed – Viden til virksomheder og organisationer
En forenklet erhvervsfremme – Sundhedsområdet og Teknologipagten viser vejen!
Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme afleverede den 6. april 2018 sine forslag til et forenklet erhvervsfremmesystem i Danmark. Den debat, der har været siden, viser, at udvalget rent faktisk har foreslået forenklinger, som gør ondt hos flere af de nuværende aktører. Der er ikke desto mindre brug for forenkling af det nuværende knopskudte og suboptimerede system, der også er uoverskueligt for virksomhederne.
Den 24. april 2018 blev Teknologipagten skudt i gang. Initiativet skal sætte flere uddannelsesinitiativer i gang på de naturvidenskabelige og teknologiske områder gennem et aktivt engagement og projekter mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Initiativet er kommet rigtig godt fra start og viser en ny og mere aktiverende vej for erhvervsfremme.
Ét af forenklingsudvalgets forslag er samling af et mindre antal nationale klynger på de erhvervsmæssige styrkeområder. Det er positivt, men der er to væsentlige problemer.
For det første bør klyngerne i langt højere grad være kanal for involvering og engagement fra de relevante aktører helt ude lokalt. Vækst og fremgang skabes i den enkelte virksomhed og bedst i et engageret samspil.
For det andet splitter forslaget det private og det offentlige unaturligt. Klyngerne vil bedre kunne give de ønskede effekter for den almindelige samfundsmæssige velfærd og udvikling, hvis de er ’økosystemer’, hvor de private og offentlige parter arbejder i et balanceret system med gensidige kompetente bidrag og afhængigheder.
Der findes i forvejen et samarbejde omkring forskning, uddannelse og udvikling på sundhedsområdet, som kan være til inspiration. Især i universitetshospitalerne har forskning og uddannelse længe været integreret med diagnostik, behandling og pleje som en forudsætning for en evidensbaseret praksis på højt fagligt niveau. Integrationen har taget lang tid, men ud af det er kommet et meget højt kvalitetsniveau i fortsat dialogbaseret udvikling.
Det er ikke afgørende her, at patientbehandling i Danmark overvejende foregår i offentlig regi. Der er i øvrigt også et stigende privat–offentligt samspil f.eks. om udvikling af sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger. F.eks. i MTIC i Region Midtjylland.
Der kan nemt overføres erfaringer med, hvordan man organiserer samspillet med strategiske ledelsesfora og faglige fora, præciseringer af arbejds- og ansvarsfordelingen, aftaler om parternes finansieringsbidrag o.l.
Parternes engagement står helt centralt i en effektiv integration. Hver part skal realistisk og kvalificeret kunne definere sine egne behov, men det er især vigtigt, at virksomheder og brancher er aktivt engagerede. Når vi taler om videnbaseret udvikling, så drejer det sig om ansættelse af kandidater, deltagelse i projekter og praktikforløb, større eller mindre finansieringsbidrag, oprettelse af stillingskombinationer o.l. til sammentømring af økosystemet.
Det er ikke tilstrækkeligt fremmende for vækst og fremgang, at virksomhederne og brancherne blot kan udfylde smørrebrødssedler med bestillinger til erhvervsfremmesystemet. Det er meget bedre, hvis parterne er aktivt engagerede – helt ude lokalt.